Отворен фестивал документарних филмова

Пројекцијом „Душан Радић-писац и лекар“ почео је први мали фестивал документарних филмова у библиотеци „Вук Караџић“ Ковин. Филм је представио редитељ Бошко Милосављевић, синоћ 27.маја, а потом најавио је и наредне приказе који ће бити емотивани 28. и 29. маја од 20 часова у ковинској библиотеци.

Душан Радић био је лекар и радио је у Врњачкој Бањи све до смрти 1938.године. Био је цењен и упамћен по благом и пријатељском приступу према пацијентима и бесплатном лечењу сиромашних. Називан је „Благим доктором“. Осим што је био лекар, Радић је био и књижевни писац. Писао је о „малим“ људима, сиромашнима, болеснима, људима са Гоча, Јастрепца и Копаоника, моравским и расинским сељацима, продирујући у њихов трагизам, и писао је њиховим језиком. Објавио је 109 приповедака из сеоског живота и живота српске паланке у пет збирки: Три километра на сатКроз животНа сто огњеваЖиви наковањ и Тако ми планинци. Српска књижевна задруга објавила је Радићев роман Село 1937.године.  Писао је и позоришне комаде. Његова дела преведена су на неколико језика.

Бошко Милосављевић позвао је публику да у наредним данима обавезно погледају и друге интересатне филмове, а посебно је препоручио документарац „Учитељ из Дримкола“ за који је сигуран да ће се гледаоцима веома допасти.  Подсећамо, вечерас, 28.маја од 20 часова, на репертоару су „Траговима сведока“ и „Шајтинац и три приче“, док ће сутрадан у истом термину бити приказан филм „Учитељ из Дримкола“.

Улаз је слободан!