Одржано књижевно-музичко вече са Пецом Поповићем и Невеном Бранковић

Познати српски новинар и уредник, Петар Пеца Поповић, у присуству огромног броја публике, представио је синоћ своју књигу „Трећа страна плоче“ у библиотеци „Вук Караџић“, у Ковину.  Књижевно вече улепшали су звуци клавијатуре и глас Невене Бранковић.  Промоција је организована у сарадњи са Слободаном Стојановићем (Удружење „Нешто лепо и корисно“).

„Трећа страна плоче“ у издању КОВ-а је сентиментална, есејистичка књига о времену рокенрола и музичарима тога времена од Ђорђа Марјановића, преко Боре Ђорђевића до Оливера Мандића и многих других које вештим пером дочарава аутор, сведок и учесник тих догађаја. Ово књижевно-музичко вече оборило је рекорд по броју посета, с обзиром на то да је у библиотеци било близу 100 људи који су се окупили да поздраве чувену легенду. Публика је имала прилику да чује његову биографију, успомене на сарадње и познанства са светским и домаћим музичарима, занимљиве приче са концерата овог ерудите који је читав живот посветио уметности, а превасходно музици. Пеца је драгоцени хроничар људи и догађаја који су обележили нашу историју, а изнад свега човек који нас је још једном подсетио на битност доброте у људима која је основ свега... У име домаћина, а поводом рођендана и у знак захвалности, директорка библиотеке, Ивана Јованов, уручила је Петру пригодан поклон као мали знак пажње.

„Драго нам је што смо још једном успели да усрећимо наше Ковинце. Имали смо једно прелепо дружење које је истовремено било емотивно и носталгично, јер се старија публика подсетила ранијих времена, доба квалитетне музике. Петар је попут отворене енциклопедије рокенрола са разноврсним причама, те је било задовољство слушати га.  Поносни смо и што смо видели нова лица, односно људе из других градова. Хвала свима!, захвалила се у име колектива Ивана Јованов. 

Дирљиву поруку послао је и Петар Пеца Поповић, а његову објаву са фб налога преносимо у целости:

„КОВИН, НЕСТВАРНО!

Ни плус 36ц степени у 19.00 није спречило толико света да дође у диван простор библиотеке Вук Караџић у Ковину. За мене и моје књиге то је била велика част и још веће изненађење. Дубок наклон госпођи Ивани Јованов и свима запосленима у том истинском храму књиге. Њихова љубазност и посвећеност су истински пример не само за јужни Банат. Посебну захвалност дугујем Слободану Стојановићу и Удружењу „Нешто лепо и корисно“ на спремности да подрже „Трећу страну плоче“.

Легенда каже да је у Ковину 1913. године у грађанским кућама било 53 клавира. Колико их сада има не знам тачно, али та варош нам је свима подарила Невену Бранковић. Од Маргите Стефановић такву пијанискињу и појаву не памтим. То се не заборавља. Волео бих да ме живот још који пут доведе у Ковин. До сада је то чинио Богдан Ибрајтер својим репортажама. Синоћ је то учинила доброта домаћина који пажљиво у овим временима чува традицију локалне „Српске читаонице“ основане давне 1815. године“.(https://www.facebook.com/peca.popovic.58)

Фотографије: Марија Ђорђевић