Проглашени најбољи читаоци и одржано књижевно вече са Гораном Петровићем

Традиционална додела награда најбољим читаоцима уприличена је 24. фебруара у Библиотеци „Вук Караџић“ Ковин. Тим поводом одржана је и промоција књига „Папир“ и „Иконостас“ Горана Петровића.

Укупно 16 читалаца добило је по диплому и књигу, а награде је уручила директорка библиотеке Ивана Јованов. У 2022.години највише књига прочитали су Војин Марчетић, Саша Комароми. Ђорђе Николић, Дајана Стошић, Вукашин Крецуљ, Јадранка Терзић, Андријана Тамбурић, Кристина Јоцић, Теодора Секулић, Сава Ритопечки, Ања Полић, Лидија Ковачевић, Леа Пап, Тамаш Амбруш, Кристина Николић и Јелена Лацан. По завршетку свечане доделе награда, у присуству многобројне публике, књижевник Горан Петровић и универзитетски проф. Александар Јерков представили су романе „Папир“ и „Иконостас“.  

Рукописи су прве две приче, односно две целине, велика поглавља у Роману Делти чувеног писца, као универзум алегоричних приповести чија се радња одвија од средњег века до данас. Прича о једном догађају у ренесансној Италији послужила је Горану Петровићу да своју нову књигу, раскошно исприповедану повест Папир, уобличи у далекосежну и духовиту метафору о сменама живота и смрти, о тајнама писања и стварања уопште. „Иконостас“ осликава Србију за време владавине деспота Стефана Лазаревића, почетак 20. века. Деспотов престони двор у Београду, који тек што је изграђен, треба опремити префињеним балдахинима из Дубровника, дебелим перинама из Пеште, неугасивим кандилима из Солуна, светозарним иконама са Свете Горе…Доносиће их носачи пешке, натоварене на мазгама или превожене лађама, једино иконописани свеци, њих стотину, одлучују да крену пут српске престонице сами, без ичије помоћи.