ОБЕЛЕЖЕНО 36 ГОДИНА ОД СМРТИ МИКЕ АНТИЋА

У препуном дворишту Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин, 24.јуна, пригодним програмом  обележено je 36 година од смрти Мирослава Мике Антића.

О животу и стваралаштву славног југословенског песника говорио је његов сестрић, романописац, есејиста и приповедач Немања Ротар. Ђаци „Ђура Јакшић“ школе рецитовали су Микине најлепше стихове, а у паузама публика је имала прилику да погледа видео презентацију о Антићу.

Немања Ротар представио је романсирану биографију ,,Сутрадан после детињства“ – књигу о узбудљивом животу песника и боема, периоду стварања и одрастања. Сестрић легендарног књижевника испричао је бројне анегдоте и занимљивости из Антићевог живота. 

,,Мика је био луцидан, презирао монотонију и говорио да треба живети тако као кад имаш једну велику новчаницу, па је потрошиш целу одједном. Умео је од живота да направи магију. Био је талентован за писање, сликање, режију, али и новинарство. Моја тетка Мирјана причала ми је како је у младости провела само један дан са Миком. Он је позвао у Нови Сад да види како он живи и где ради и чиме му је испуњен дан. Кренули су рано зором у редакцију, па свратили прво у један, па потом у други бифе, најпосле стигли у редакцију, па онда опет посетили једну, па другу кафану, позориште, књижевни клуб, обишли куће дунавских аласа, кусали прворазредна јела и све то време се сусретали и разговарали са мноштвом људи. Вратили су се кући у ситне сате. И тек што је грануло ново јутро Мика је дрмусао своју сестру да устане не би ли све то поновили, а она је само уморно рекла: „Мико, не могу, заиста, ја се враћам у Панчево.“ Издржала је само један његов песнички дан“, испричао је Ротар.

Поетско вече је увеличано наступима рецитатора Тијане Киферов, Јована Новокмета и Душана Ранђеловића.  Књижевно дружење завршено је уз звуке Микине омиљене нумере,,Пира манге коркоро“.