Књижевно вече посвећено Ђурђевки Чакаревић у Гају

У огранку библиотеке у Гају, у суботу 8.априла од 17 часова, биће обележена стогодишњица од рођења примадоне београдске опере Ђурђевке Чакаревић.  Специјални гост биће Јелена Влаховић, првакиња опере Народног позоришта у Београду.

Ђурђевка Чакаревић (8. април 1923 — 2. јануар 2006) је била примадона београдске опере и стални гост опера у Напуљу, Торину и Риму. Поред певања бавила се и педагошким радом. Рођена је у Гају, а студирала је и дипломирала соло певање на Музичкој академији у Београду 1957. године у класи професорке Јелке Стаматовић-Николић. Каријеру певача је почела у Хумористичком позоришту у Београду да би од 1957. године добила агажман у београдској опери. Током своје каријере певала је улоге које припадају сопранима и мецосопранима. Таквих улога било је преко шездесет. Стекла је највећа признања креирајући улоге у операма италијанских мајстора, нарочито Вердија (Амнерис у Аиди, Принцеза Еболи у Дон Карлосу и др.), затим у делима ЈаначекаПрокофјева и др. Гостовала је у најзначајнијим музичким центрима као што су Минхен, Висбаден, Венеција, Лозана, Праг, Торино, Будимпешта, Милано, Рим, Москва, Келн, Кијев, Лењинград, Каиро, Буенос Ајрес...

„Извођење Ђурђевке Чакаревић било је натопљено романтичном опојношћу у којој су јаркост боја, снага емоционалног тонуса и осећања која нескривено навиру производили ону ситуацију када музика лебди двораном и спонтано стиже до сваког слушаоца.“  - лист Политика 1974.године.

Ђурђевка 1