Дани матерњег језика

21-28 фебруар 2019

Библиотека "Вук Караџић" Ковин

„Дани матерњег језика“

Библиотека „Вук Караџић“ Ковин је поводом Међународног дана матерњег језика, који се обележава свуда у свету 21. фебруара, поставила изложбу која се бави језиком као нематеријалном културном баштином. Програм за ову свечаност припремила је наставница руског језика, Дејана Лајевац, са члановима секције руског језика и школским хором.

Овај дан је успостављен 1999. године од старане УНЕСКО-а у знак сећања на студенте који су убијене у Даки, у Источном Пакистану, јер су протестовали због непризнавања њиховог матерњег језика за званични.

Сви заинтересовани суграђани могу посетити изложбу која ће бити отворена од 21- 28. фебруара 2019. године и том приликом погледати речнике које наша библиотека поседује, а који су за ову прилику изложени у пријемном одељењу Библиотеке.

Дан матерњег језика у огранку "Теофило Димић" у Баваништу обележен је изложбом књига из области популарне лингвистике, на паноима су постављене изреке, пословице и мисли о српском језику и радионицом са ученицима виших разреда о страним речима у нашем језику, жаргону и тинејџерском сленгу.

У огранку Библиотеке у Мраморку, обележен је излагањем изложбе која је посвећена овом Дану и која ближе појашњава појам и истиче значај матерњег језика.